Maďarské lečo, jak dělá pan Pišta a většina Maďarů

asasasasaToto jídlo nepotřebuje hodně času, ale potřebuje kvalitní zeleninu. Je hotové během půl hodiny. Pravé maďarské lečo může být i pálivé.
Příprava pro 4 osoby: oloupeme a nakrájíme 3-4 cibule na středně velké kostky. Očistíme kilo, až kilo a půl žlutých paprik a nakrájíme je na kostky přibližně o velikosti krabičky od sirek. Nic se nestane, když ve směsi ponecháme i semínka paprik - bude o to chutnější. Máme-li i jiný druh papriky, tak ji můžeme přidat. Očistíme a omyjeme minimálně půl kila rajčat, která rozkrájíme na čtvrtky.
Když je vše hotové, osmažíme na oleji do zlatova cibulku (lečo bude chutnější pokud použijete místo oleje několika kostek uzené slaniny) a přidáme papriku. Osolíme, opepříme a 15 minut povaříme. Potom přidáme rajčata a uzené klobásky nebo uzené párky. Vaříme dalších 15 minut. V poslední fázi ještě přidáme 2-3 kávové lžičky sladké, mleté papriky (chceme-li trochu pálivé lečo, lze přidat pálivou mletou papriku). Máme-li k dispozici vysoce kvalitní rajčatový protlak, přidáme 5-6 lžic. Vše promícháme, krátce provaříme a jídlo je hotové.
Další rady, jak si dobře poradit s lečem:

  • promíchávejte lečo po celou dobu jemně, opatrně, aby kousky papriky zůstaly vcelku,
  • nešetřete na cibuli,
  • mletou papriku přidávejte opravdu až naposled, jinak ztrácí chuť,
  • lečo servírujte s dušenou nebo vařenou rýží či bílým chlebem,
  • občas, v některých regionech se však podává lečo i s noki,
  • připravujete-li přírodní žebírko nebo kuřecí prsíčka a chcete-li okouzlit své okolí, tak hotová, propečená žebírka nebo kuřecí prsíčka vložte do leča,
  • lečo se u nás obohacuje i o vajíčka (do hotového leča rozklepněte 2-3 vajíčka, promíchejte a servírujte),
  • jaké by bylo lečo z kalifornské papriky, to nevím.

Důležitá poznámka: někde jsem četl, že lečo se zavařuje a že prý je základ pro gulášovou polévku nebo perkelt... Mohu Vás ujistit, že lečo se opravdu zavařuje ale není základ žádné gulášové polévky a perkeltu...
Jde o to, že lečo je lečo, gulášová polévka je gulášová polévka, a perkelt je perkelt...

Pište, volejte česky!

Na níže publikovaném e-mailu NEPŘIHLAŠUJTE prosím skupiny - tyto přihlášky nebudou odpovězeny. Použijte odkaz NAHLÁŠENÍ SKUPIN. Telefon: (+36) 30 680 26 26 info@rab-gyor.cz
Vytvořeno službou Webnode